Yıkamaya Elverişli Olmayan Halılar

Halı seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden biride halının temizliğe uygun olup olmamasıdır. Bazı halı türleri suyla temas ettiğinde olumsuz tepkiler geliştirerek zarar oluşturur. Sarı lekeler ya da su lekeleri gözlemlenir, sararır ya da kararır. Bazı halı üreticileri maliyetleri düşürebilmek adına tekstil geri dönüşüm sisteminden halılar imal ederler. Yıpranmış kumaşlardan elde edilen iplikler boya tutma gücü düşük olduğundan halılarda kullanıldığında renk verir. Makine halısı veya el dokuma halıları olması önemli olmaksızın iplik yapısı gereği bu durum oluşmaktadır. El dokuma halılarda renk revizyonu mümkün olabilirken makine halılarında bu revizyon imkansızdır. Bu tarz halı çeşitlerinde halı yıkama firmaları oldukça dikkatli olmalıdır.

Bir diğer sorun ise ön yıkama yapılmadan işlenen yün ile polipropilen kimyasalı karıştırılarak elde edilen halılarda ortaya çıkar. Bu halılar organik ve hayvansal sarı pigment suyla karıştığında yayılarak halı bütününde bölgesel sarı lekeler oluşturur. Bu sarı bölgeleri temizlemek imkansızdır. Halı üretiminde oldukça fazla kullanılan bu ipliğin kullanılmış olduğu açık renkli halılarda üretim şeklinin farklı olması nedeniyle sararma veya su lekesinin ortaya çıkması durumlarıyla karşılaşılabilmektedir. Açık renkli Nepal halıları da son derece dikkat gerektiren halılar olup temizliği sırasında dikkatli olunması gereken halılardandır.

Antik değere sahip halılar için de sıkma sırasında ipliklerinin yıpranmasından dolayı yırtılma durumları ortaya çıkmaktadır.

Bu makale halı yıkama firmalarının tecrübelerine destek amacıyla yazılmış olup halı temizliği sırasında halı üreticilerinin uyarıları ve yönergeleri doğrultusunda temizliğinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu halıları tespit etmek; profesyonel halı yıkamacıların işidir. Bir İstanbul halı yıkama firmasının profesyonelliği verdiği hizmetin kalitesi ile ölçülür. Bu sebeple tercihiniz gerçek anlamda profesyonel halı yıkama firması olmalıdır.